Viser søkeresultater 1 til 4 av 4
  1. #1
    Mand 27 år Gjest

    Standard Atypisk lavt stofskifte?

    Hej alle! Jeg er en 27 årig mand der siden foråret har udviklet et lavt stofskifte og har nu idag fået mange trælse symptomer. Jeg har dog fået at vide, at jeg ikke skal have medicin, da lægen mener, at det formentlig er forbigående uden, at det dog kan siges med sikkerhed endnu.

    Forstyrelsen i mit stofskifte blev opdaget ved et tilfælde i marts. På dette tidspunkt fik jeg taget nogle blodprøver der viste supprimeret tsh, normal frit t4 og forhøjet frit t3 og jeg blev derfor sat i udredning for forhøjet stofskifte. Siden da har jeg løbende fået taget blodprøver og disse har frem til idag vist et kontinuerlig fald i hhv. frit t4 og frit t3, mens tsh har været uændret og dermed supprimeret gennem hele perioden. Mine blodprøver har således gennem perioden vist følgende stofskiftetal:

    TSH: 0,01
    FT4: 19,5
    FT3: 8,9

    TSH: 0,01
    FT4:12,5
    FT3: 5,3

    TSH: 0,01
    FT4: 11,1
    FT3: 3

    TSH: 0,01
    FT4: 6,8
    FT3: 2,1

    OBS. herudover påvist normale antistofværdier.

    Som det fremgår af min sidste blodprøve, er mine nuværende t4 og t3 værdier for lave, hvilket pt giver mig mange invaliderende og typiske symptomer på lavt stofskifte. Min læge har dog vurderet, at jeg endnu ikke skal have noget medicin der kan afhjælpe disse, da der formentlig er tale om et forbigåede lavt stofskifte. Den lægefaglige hypotese er således, at jeg formentlig har haft en eller anden inflammation i skjoldbruskirtlen som har medført et midlertidig højt stofskifte og at mit stofskifte efter en overgangsperiode med lavt stofskifte formentlig snart vil stabilisere sig igen, i takt med at min tsh begynder at stige, hvilket den imidlertid endnu ikke har på trods af de lave t4 og t3 værdier.

    Da jeg ikke ved så meget om alt det her stofskiftehalløj og kun har været til en kortvarig konsultation med en endokrinolog, vil jeg meget gerne bede om evt. råd og vejledning og svar på følgende spørgsmål fra de af jer, der måtte være kyndige på dette emne:

    - Hvor lave er mine nuværende t4 og t3 værdier i forhold til typiske tilfælde af lavt stofskifte?
    - Er det normalt at tsh kan være fortsat supprimeret, når t4 og t3 værdierne er så lave som de nu er i mit tilfælde?
    - Og hvis ja, hvor lang tid er det så forventeligt, at det tager før tsh begynder at stige?
    - Kan det i mit tilfælde udelukkes, at der er tale om en dysfunktion i hypofysen (som ud fra det jeg har kunne læse er ansvarlig for produktionen af tsh) og at årsagen derfor ikke nødvendigvis er en - ikke påvist men kun antaget - tidligere forbigående inflammationstilstand i skjoldbruskritelen?

    På forhånd tak for jeres tid!

  2. #2
    Medlem siden
    May 2010
    Sted
    Østfold
    Alder
    38
    Meldinger
    2,744

    Standard Sv: Atypisk lavt stofskifte?

    Hei. Jeg er trønder og de besvarer som kjent alltid spørsmål med egne spørsmål.

    1) Har du normalområdene for dine blodprøver?

    2) Har du et kosthold som inkluderer jevnlig jod-holdig mat?

    3) Hvilket område av Danmark (antar jeg) bor du i?

    4) Har du fått målt selen (i serum) og jod (i døgnurin)?

    Det jeg kan si er at "Nei, din TSH oppfører seg ikke normalt i forhold til dine verdier". (Det belyser iallfall problemet med TSH godt. ) At TSH "ikke stemmer" kan ha flere årsaker. Dette er ikke et område jeg har særlig god kunnskap om... Jeg kan mest om Hashimoto's - så jeg har ikke lyst til å spekulere.

    Men spørsmålene mine stiller jeg fordi jeg tenker på jod/selenbalansen og på jodmangel. Det er iallfall en ikke ukjent problemstilling.

    Edit:
    Jeg fant denne. Vet ikke om det er noe du kan kjenne igjen? (Jeg vet ikke hvor bra den er, men ... )
    http://www.drrind.com/therapies/thyroid-scale-matrix
    Diagnostisert etter "depresjonsymptomer" - mai 2010 & smgjs private side ...
    -- og det som er deilig er at NÅ er avataren min ironisk

  3. #3
    Medlem siden
    Oct 2006
    Sted
    Danmark
    Alder
    66
    Meldinger
    10,216

    Lightbulb Sv: Atypisk lavt stofskifte?

    1) Har du normalområdene for dine blodprøver?
    I dette tilfælde, kan man sagtens undvære "normalområder", synes jeg. Der er ingen tvivl om at TSH er ekstremt lavt, og der kan heller ikke være nogen tvivl om, at FT4 og FT3 falder stødt og hvis Mand 27 år endnu ikke er komme til behandling, kan han gå i koma når som helst... Der er ingen tvivl om at hans skjoldbruskkirtel er ved at reducere produktionen af T4 og det medfører at der ikke er nok T4 til T3-konvertering. Egentlig, en helt korrekt reaktion på manglende stimulans når TSH er så lavt.

    Sitat Opprinnelig skrevet av Mand 27 år Vis post
    TSH: 0,01
    FT4: 19,5
    FT3: 8,9

    TSH: 0,01
    FT4:12,5
    FT3: 5,3

    TSH: 0,01
    FT4: 11,1
    FT3: 3

    TSH: 0,01
    FT4: 6,8
    FT3: 2,1
    Det kan ikke være hans skjoldbruskkirtel, men noget helt andet den er gal med, enten fordi 1. hans hypofysen ikke fungerer som den skal (f.eks. pga. en knude, eller hovedtrauma efter fald, slag eller piskesmæld m.v.), eller 2. hæmmet regulering af TSH = hæmmet konvertering af T4 til T3 pga. f.eks. langvarig lavkalorie-diæt, langvarig fysisk overtræning, alvorlige sygdomme, operationer, kronisk stress osv.

    1. hedder Central hypothyroidism eller sekundært lavt stofskifte (en masse information om denne form for lavt stofskifte kan læses her).

    Typisk for sekundært lavt stofskifte er at FT4, FT3 og TSH er alle lave. Det er også typisk at resultater serie-målinger af FT4 og TSH (f.eks. hver time i et døgn) viser en ret flad FT4-kurve og TSH-kurve, hvor de burde variere med døgnrytmen, men typisk for sekundært lavt stofskifte netop er at de biologiske døgnvariationer for hormoner, enzymer osv. er stort set ophævet.

    Ligeledes typisk for sekundært lavt stofskifte er en bestemt reaktion på TRH-stimulationstest - TRH-test (TSH efter 0 og 20 min). Stiger TSH efter TRH-injektionen med mere end 40 - er patientens hypofyse underfungerende = diagnosen bekræftet: sekundært lavt stofskifte.

    2. hedder Euthyroid sick syndrome (ESS) alias Non-thyroidal illness syndrome (NTIS) eller slet og ret Low T3 Syndrome. Mange navne, men betyder det samme.

    Typisk for ESS/NTIS er Total T4 inden for referenceområdet, lavt Total T3 og FT3, TSH lavt indenfor referenceområde, forhøjet RT3, FT4 normalt eller endda i øvre del af referenceområdet, S-cortisol forhøjet.

    Ved fremskreden, alvorlig ESS/NTIS ses lavt TT4, lavt TT3 og FT3, undertrykt TSH, forhøjet RT3, FT4 der enten er lavt-normalt eller under referenceområdet, S-cortisol forhøjet. En af de bedste medicinsk-videnskabelige artikler om ESS/NTIS kan læses eller downloades her. Artikler publiceret i Thyroidmanager.org plejer altid være opdateret med den nyeste forskning.

    Det ville altså være forholdsvis enkelt at finde ud af, hvad Mand 27 år lider af, med udgangspunkt i hans egne blodprøver, men når han siger at hans læge "har dog vurderet, at jeg endnu ikke skal have noget medicin der kan afhjælpe disse, da der formentlig er tale om et forbigåede lavt stofskifte. Den lægefaglige hypotese er således, at jeg formentlig har haft en eller anden inflammation i skjoldbruskkirtlen som har medført et midlertidig højt stofskifte og at mit stofskifte efter en overgangsperiode med lavt stofskifte formentlig snart vil stabilisere sig igen, i takt med at min tsh begynder at stige" - kommer det ikke til at ske. TSH stiger ikke bare af sig selv igen.

    Desuden at kalde det for "et midlertidig højt stofskifte" når både FT4 og FT3 ligger UNDER nederste grænse for normalområdet... er simpelthen skandaløst. Lige så skandaløst er at lægge ansvaret på det lave TSH på "en eller anden inflammation i skjoldbruskkirtlen", idet det IKKE er skjoldbruskkirtlen som styrer TSH, det gør hypofysen og hypothalamus.

    Hvis knægten havde et uheld, hvor han slog hovedet og det har skadet den del af hypofysen, som producerer TSH, eller hvis han er ved at udvikle en knude i hypofysen, eller der er flere andre grunde til at hans thyreoideahormoner falder... nytter det altså ikke, at lægen glor sig blind på skjoldbruskkirtlen, og venter på at tilstanden går over af sig selv.

    Vi må håbe, at Mand 27 år ser vores svar og forstår at han må videre i systemet, væk fra sin praktiserende læge, til en specialist i andre endokrine sygdomme, end thyreoideasygdomme. Ellers bliver hans fremtid lang og pinefuld.
    • Tak for at du læste mit indlæg.
    • Vil du vide lidt om hvad jeg står for, er du velkommen til at læse min signatur her

  4. #4
    Medlem siden
    Oct 2006
    Sted
    Danmark
    Alder
    66
    Meldinger
    10,216

    Lightbulb Sv: Atypisk lavt stofskifte?

    Jeg fant denne. Vet ikke om det er noe du kan kjenne igjen? (Jeg vet ikke hvor bra den er, men ... )
    http://www.drrind.com/therapies/thyroid-scale-matrix
    Den er god. Dr. Rinds "Thyroid-graf" er en gammel klassiker, og at dømme efter flere års tilbagemeldinger fra patienter, yderst pålidelig. Dr. Rind angiver tre tilstande, hver kendetegnet af (efterhånden) lavt TSH, lavt T4 og lavt T3, men med stabile/ustabile (legems)temperaturmønstre til forskel, hvor temperaturen er fra 36,6 C og lavere.

    Disse tre tilstande er Adrenal Fatigue ("binyretræthed"), Estrogen Dominance ("østrogen-dominans") og sekundært lavt stofskifte (hypofysens fejlfunktion). Ingen af disse tilstande er relateret til skjoldbruskkirtlen, dvs. man kan have en skjoldbruskkirtel der er supersund som en havørn, og alligevel lider personen af galopperende lavt stofskifte.

    Normalt menes 36,6 C at være den korrekte kropstemperatur, dvs. den basale morgen-temperatur (iflg. dr. Barnes), men fordi kropstemperatur skal stige op ad dagen, dr. Rind bruger en anden metode til at vurdere kroppens evne til at generere energi i forhold til mulige årsager til evt. afvigelser: temperaturen måles under tungen, første gang 3 timer efter man er stået op om morgenen, og to gange til, med tre timers intervaller. Inden målinger skal man have været i ro og ikke havde spist noget i en halv time.

    Gennemsnit af disse tre målinger vil vise om kropstemperaturen er den rette (gerne et sted mellem 36,7 - 36,9), og hvis den ikke er det, af afvigelser at dømme, påvises en mulig årsag. Gentagne målinger over flere dage viser om evt. afvigelser er stabile (ens hver dag) eller ustabile/meget ustabile.

    Adrenal Fatigue ("binyretræthed") kendetegnes af kropstemperatur på 36,6 C eller lavere samt meget ustabil fra dag til dag;

    Estrogen Dominance ("østrogen-dominans") kendetegnes af kropstemperatur på 36,6 eller lavere samt ustabil fra dag til dag;

    Sekundært lavt stofskifte (hypofysens fejlfunktion) kendetegnes af kropstemperatur under 36,6 C og stabil/konstant fra dag til dag.

    Selv om dr. Rind er en "rigtig" læge, konventionelt (MD) uddannet, efter samme standarder som skandinaviske læger, er der ikke den mindste chance for at de vil respektere, endsige selv anvende kropstemperatur og dennes afvigelser, som et diagnostisk værktøj. Og da slet ikke i forbindelse med Adrenal Fatigue, som jo slet ikke findes iflg. den skandinaviske, konventionelle medicin.

    Men der er intet til hinder for, at de syge som nægtes diagnose (pga. det lave TSH), eller dem som ikke responderer på behandling - de kan få virkelig meget ud af at benytte dr. Rinds temperatur-metode til selv at få et overblik over, hvad der kan være galt, siden deres behandling ikke virker... Hver eneste afvigelse tæller, og hver eneste afvigende (under eller over af 36,6 C) decimal kan pege i retning af, hvad kan være årsagen til at man har det ad helvede til, og hvorfor man bør holde fast i håbet om bedring.

    Dr. Rinds Metabolic Temperature Graph findes her. Thyroid Scale Overview her og smgj's link til Thyroid Scale Matrix her
    • Tak for at du læste mit indlæg.
    • Vil du vide lidt om hvad jeg står for, er du velkommen til at læse min signatur her

Lignende tråder

  1. Lavt stofskifte sandsynligvis efter behandlig af for højt stofskifte
    Av Babe i forumet Lavt Stoffskifte etter Graves
    Svar: 89
    Siste melding: 06-11-11, 23:27
  2. For lavt stofskifte??
    Av søløve i forumet Presentasjoner
    Svar: 6
    Siste melding: 10-12-10, 15:16
  3. ca. 4 år med lavt stofskifte
    Av lilli i forumet Lavt Stoffskifte etter Graves
    Svar: 22
    Siste melding: 22-07-10, 11:20
  4. Altid lavt b12 ved lavt stofskifte?
    Av gitteh i forumet B-vitaminer
    Svar: 6
    Siste melding: 17-02-07, 00:56
  5. Altid lavt b12 ved lavt stofskifte?
    Av gitteh i forumet Vitaminer
    Svar: 6
    Siste melding: 17-02-07, 00:56

Søkeord for denne tråden

Bokmerker

Regler for innlegg

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere meldingene dine
  •  

Logg inn

Logg inn